29 October 2010

Kyseenomainen - Kyllä vain

Nyt jumalauta tää englannin mongerrus loppukoot. Sanokoon kuka mitä vaan. Ehkä sanaiset arkut avautuvat juurikin tästä lähtien kun tekstikin mitä luultavimmin värjääntyy luovan taikinan pohjaksi.

...mille? Nimenomaan. Toissapäivänä eräs nimeltä mainitsematon henkilö ei ymmärtänyt sanaa "kyseenomainen". Kyseenomainen, arvoisat naiset ja herrat on suomen kielessä adjektiivi ja tarkoittaa 'kyseessä oleva'. Minä olen käynyt kouluni ruotsiksi, englanniksi ja osittain ranskaksi. Jos suomalainen sitten ei osaa omaa kieltään, niin ei kannata heiluttaa kieltävää sormea ruotsille, tai etenkään sille itselleen, suomelle. Ilman taustatutkimuksiakin osaan tästä kouristuneelta kämmeneltä leväyttää muistikuvia että korkean taho joskus ehdotti että koulussa opittava suomi korvattaisiin vaikka englannilla. "Suomea oppii muutenkin". Varmasti oppii. Miltä kadulla opittu suomi kuullostaa?

Tähänkö mennään? Pitääkö sitä omaa maataan hävetä niin paljon että kielikin jää opettamatta koulussa? Tai ollaan niinkuin Espanjalaiset, niin ylpeitä maastaan ettei sieltä halua pois ja kun lähtee niin sen verran isoissa ryhmissä ettei muuta kieltä tarvitse oppia. Nyt nopeasti lisääntymään ja kansainvälistämään tätä upeaa kieltämme.

Toinen mahdollisuus on että Suomesta tulee myytti joka myy välikätenä kansainvälisesti Japanilaisena pidettyä Nokia kännykkää, Amerikkalaista Marimekkoa ja kaikki nauttii Ruotsista tulevista saunoista. Ulkomaille lähtiessä juttuaihetta piisaa jo alusta asti:
- "Minkä maalainen sinä olet?"
- "Finnish"
- "Eihän me vielä edes aloitettu? tarkoitin mistä maasta sinä olet? Mikä kieli, mikä valuutta?"

Näistä tarinoista voisi vääntää vaikka mitä alumiinipötköä. Nyt en kuitenkaan siihen ala. Minä menen nukkumaan. Kyseenomainen uni on tänä lämpimänä perjantai iltana rakkaudella tervetullutta.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home